Transparent

Alle har brug for noget at stå op til om morgenen…

Karriere

30/05-2024

Mod på fleksjob

Af: Jan H. Andersen, CTO hos IPW Systems A/S

Vores land mangler arbejdskraft. Samtidig kan over 30.000 ikke finde et fleksjob. I dette blogindlæg opfordrer Jan H. Andersen, CTO, virksomheder til at overveje at ansætte fleksjobbere. Det er ikke kun en mulighed for at få dækket et arbejdskraftsbehov, men også en mulighed for at give flere mennesker noget at stå op til.

Mennesker har brug for mening i livet

Ikke alle er i stand til at have et fuldtidsjob. Problemer – hvad enten de er medfødte eller opståede – kan gøre det umuligt fysisk eller psykisk at holde til 37 timer om ugen på en arbejdsplads. At man ikke kan være der på fuld tid, er jo ikke det samme som, at man ikke kan bidrage med værdifuld viden og arbejde.

Alle har brug for noget at stå op til om morgenen. Jeg vil vove at påstå, at man i længden bliver syg af ikke at have det. Selvom vores arbejde ikke (nødvendigvis) skal være vores identitet, så er den sociale værdi af det at have kolleger af betydelig værdi for de fleste. Det er det også at føle, at man hver dag står op og udretter noget, som giver mening. De fleste mennesker ønsker jo også at kunne klare sig selv i så vid udstrækning, som det er muligt for dem.

 

Det er ikke blot en opgave for “det offentlige”

Det er et fælles ansvar at sikre, at alle mennesker kan have noget at stå op til. Den opgave kan “det offentlige” ikke løse alene. Det kræver virksomheder med relevante job, som også er parate til at være fleksible og tør åbne døren for dem, der ikke lige passer ind i den sædvanlige skabelon.

Heldigvis har vi her i Danmark muligheden for at få tilkendt et fleksjob. I et fleksjob arbejder man, så meget man er bedømt til at kunne holde til, og får af kommunen et fleksløntilskud, så lønnen kommer tættere på, hvad man kunne have fået på fuld tid.

Det er absolut ikke så let at blive tilkendt et fleksjob. Der skal tungtvejende grunde til. Det skal i den enkelte kommune først afdækkes, om man er ude af stand til at fastholde beskæftigelse på grund af en varig og væsentlig begrænset arbejdsevne. Ved udgangen af 2023 var over 30.000 personer godkendt til at kunne få et fleksjob uden dog at have et.

Dette indlæg skal dog hverken handle om rimeligheden i vores social- eller arbejdsmarkedspolitik. Det skal derimod være en opfordring til virksomheder til at slå dørene op for medarbejdere, der ikke kan være på arbejde under de normale vilkår for et job.

Specialiseret arbejdskraft med få risici

Hos IPW Systems A/S har vi haft medarbejdere ansat i fleksjob i mange år. Lige nu har vi 5.

Som så mange andre virksomheder, så har vi mange typer opgaver, der ikke i sig selv kan bære en fuldtidsansættelse. Man kan naturligvis satse på at finde medarbejdere, der på magisk vis er gode til flere af opgaverne, så de kan udfylde et fuldtidsjob i kombination. De fleste, der har prøvet den model, kan sikkert bekræfte, at det slet ikke er så let at finde.

Alternativt kan man fordele opgaverne på flere personer, der arbejder på reduceret tid. Blandt de mange kandidater til fleksjob kan du jo finde nogle, der er både dygtige og passionerede for den enkelte type opgave, der skal løses.

Det er et nærliggende spørgsmål, om man ikke som arbejdsgiver påtager sig en stor økonomisk risiko ved at have fleksjobansatte. Og nej, det gør man faktisk ikke. Naturligvis vil man mangle deres indsats, hvis de bliver sygemeldte, men fleksjobaftalerne er også økonomisk fair overfor virksomheden.

Det er klart, at de sociale omkostninger i virksomheden er større, når opgaverne er fordelt på tre medarbejdere frem for én. Til gengæld er din risikospredning tilsvarende større. Også i forhold til sygemeldinger, som jo altså ikke kun er noget, der forekommer blandt fleksjobbere.

Værdifulde medarbejdere med stor ansvarsfølelse

Hvad man til gengæld får i fleksjobansatte, er engagerede, loyale medarbejdere, der lægger så mange kræfter i arbejdet, som de kan. Jeg kan stå 100% inde for, at vi hos IPW meget nødigt vil undvære vores fleksjobmedarbejdere, der udfører vigtige funktioner i vores dagligdag. De tager bestemt også mindst lige så stort et ansvar for, at vi har en god arbejdsplads med godt humør, som alle de øvrige medarbejdere gør. Der er faktisk ingen, der overhovedet skænker det en tanke, hvem der er ansat under hvilke vilkår. Her er alle lige uanset ansættelsesform.

Jeg kan derfor kun opfordre til, at du også overvejer at besætte fremtidige stillinger med mennesker i fleksjob. Det er der ganske god fornuft i. Det bør faktisk ikke kræve ret meget mod.

 

 

Åbn døren for
fleksjobberes potentiale

Manglen på arbejdskraft er en åben invitation til at tænke innovativt og inkluderende. Ved at åbne virksomhedens døre for fleksjobbere, kan vi ikke alene dække vores behov for arbejdskraft, men også give mennesker med særlige behov en chance for at vise deres værdi og finde mening i arbejdslivet.

Styrk dit team
med mangfoldighed

Hos IPW Systems har vi god erfaring med ansættelse af fleksjobbere og har set, hvor meget værdi de tilfører vores team. Fleksjobordningen tillader ansættelse på individuelt tilpassede vilkår, hvor medarbejderne yder efter evne, og virksomheden understøttes økonomisk gennem løntilskud. Denne fleksibilitet reducerer risikoen og øger produktiviteten ved at matche arbejdsopgaver med medarbejdernes kapacitet.

Et skridt mod en
mere inkluderende fremtid

At integrere fleksjobbere i arbejdsstyrken handler om mere end bare at fylde jobpositioner: det er også et spørgsmål om socialt ansvar og er et skridt mod en mere inkluderende og mangfoldig arbejdsplads. Dette viser, at vi anerkender og værdsætter hvert eneste talent, og at vi er forpligtede på at skabe muligheder for alle medarbejdere, uanset deres individuelle udfordringer.

Lad os finde den rigtige løsning til din virksomhed

Book et idémøde, se en demo og find ud af, om du vil have mere hjælp fra os. Det koster dig ikke noget.