Mod på fleksjob
Af: Jan H. Andersen, CTO hos IPW Systems A/SVores land mangler arbejdskraft. Samtidig kan over 30.000 ikke finde et fleksjob. I dette blogindlæg opfordrer Jan H. Andersen, CTO, virksomheder til at overveje at ansætte fleksjobbere. Det er ikke kun en mulighed for at få dækket et arbejdskraftsbehov, men også en mulighed for at give flere mennesker noget at stå op til.
Mennesker har brug for mening i livet
Ikke alle er i stand til at have et fuldtidsjob. Problemer – hvad enten de er medfødte eller opståede – kan gøre det umuligt fysisk eller psykisk at holde til 37 timer om ugen på en arbejdsplads. At man ikke kan være der på fuld tid, er jo ikke det samme som, at man ikke kan bidrage med værdifuld viden og arbejde.
Alle har brug for noget at stå op til om morgenen. Jeg vil vove at påstå, at man i længden bliver syg af ikke at have det. Selvom vores arbejde ikke (nødvendigvis) skal være vores identitet, så er den sociale værdi af det at have kolleger af betydelig værdi for de fleste. Det er det også at føle, at man hver dag står op og udretter noget, som giver mening. De fleste mennesker ønsker jo også at kunne klare sig selv i så vid udstrækning, som det er muligt for dem.
Det er ikke blot en opgave for „det offentlige‟
Det er et fælles ansvar at sikre, at alle mennesker kan have noget at stå op til. Den opgave kan „det offentlige‟ ikke løse alene. Det kræver virksomheder med relevante job, som også er parate til at være fleksible og tør åbne døren for dem, der ikke lige passer ind i den sædvanlige skabelon.
Heldigvis har vi her i Danmark muligheden for at få tilkendt et fleksjob. I et fleksjob arbejder man, så meget man er bedømt til at kunne holde til, og får af kommunen et fleksløntilskud, så lønnen kommer tættere på, hvad man kunne have fået på fuld tid.
Det er absolut ikke så let at blive tilkendt et fleksjob. Der skal tungtvejende grunde til. Det skal i den enkelte kommune først afdækkes, om man er ude af stand til at fastholde beskæftigelse på grund af en varig og væsentlig begrænset arbejdsevne. Ved udgangen af 2023 var over 30.000 personer godkendt til at kunne få et fleksjob uden dog at have et.
Dette indlæg skal dog hverken handle om rimeligheden i vores social- eller arbejdsmarkedspolitik. Det skal derimod være en opfordring til virksomheder til at slå dørene op for medarbejdere, der ikke kan være på arbejde under de normale vilkår for et job.